Tlačová správa k projektu „Studničky“ od Českého zväzu ochrancov prírody

Čeští a slovenští ochránci budou společně zachraňovat studánky

 

Český svaz ochránců přírody Valašské Meziříčí se dlouhodobě věnuje péči o studánky a prameny. O své zkušenosti se dělí také se Slovenským zväzomochrancovprírody a krajiny (SZOPK), s nímž společně připravili projekt Starostlivosť o studničky – cesta k zachovaniuprírodnýchhodnôt. Ten byl podpořen Programem přeshraniční spolupráce SR-ČR.

Cílem ochránců je během tohoto roku zastřešit celkem 40 zanedbaných pramenů v Javorníkách a na Malé Fatře.„Pre návštevníkov pohybujúcich sa v horách sú pramene jediným zdrojom vody a osvieženia pri ich putovaní, ak neberieme do úvahy osvieženie v podobe pohľadu na čarokrásnu prírodu. Studničky do prírody stále patrili, boli využívané návštevníkmi, no v súčasnosti sú značne zanedbané. Nie je záujem o ich údržbu a ich starostlivosť s ohľadom na ekonomickú krízu a klesajúcu úctu k vode,“ podotýká předsedkyně SZOPK Kristína Voralová.

Nejprve bude třeba vyhledat a vytipovat prameny a studánky, které potřebují péči. Částečně proběhne mapování obou slovenských oblastí, část vytipují obce a místní lidé. Měly by být blízko turistických tras a dalších navštěvovaných míst, aby byly lidem k užitku.„Výstupom projektu bude aj vytvorenie zoznamu drobných vodných zdrojov a retenčných lokalít v krajine, ktorý bude slúžiť pre potreby manažmentu daných lokalít správam CHKO a NP, samosprávam pri plánovaní zásahov do krajiny, ďalej lesným správam a ďalším subjektom. Společnou prácou chceme zvýšiť povedomie obyvateľov a budovať úctu k vode,ako aj k tradíciam. Spoločným realizovaním projektu prehĺbime medzinárodnú spoluprácu a upevníme medziľudské vztahy. A nakoniec chceme nájsť každej studničke patróna, ktorý sa bude o ňu starať a zabezpečí jej uchovanie do ďalších rokov,“ doplňuje Kristína Voralová.

 

Další informace: Milan Orálek, tel. 602 735 425, e-mail:milan.oralek@ochranci.cz

 

Tlačová správa na stiahnutie:

Tlačová správa ČSOP

Pridaj komentár